Aanloop naar nieuwe beheersovereenkomst VRT

Door Manuela Van Werde op 3 juli 2020, over deze onderwerpen: Media, Publieke omroep, VRT
Vrt toren

De nieuwe CEO van de VRT is Frederik Delaplace, momenteel is hij nog CEO van Mediafin, uitgever van oa de krant De Tijd.

Als meneer Delaplace op 1 augustus aan zijn nieuwe leven begint, is zijn eerste taak het onderhandelen over een nieuwe beheersovereenkomst. Zo’n beheersovereenkomst -een BHO- is een document dat de minister van media opstelt in samenspraak met de VRT-directie. Daarin bepalen ze samen hoe de zender er de komende vijf jaar zal uitzien.

In de aanloop naar die nieuwe BHO hebben we als meerderheidspartijen in de commissie media een VVR opgesteld, een voorstel voor resolutie. Dat is een document waarin we de minister een aantal aanbevelingen doen voor de onderhandelingen.

Op 1 juli werd ons VVR goedgekeurd in de plenaire vergadering, al ging er een pittig debat aan vooraf. Oppositiepartijen Groen en Sp.a kwamen allebei met een eigen VVR, die we uiteraard hebben weggestemd.

Ons VVR is gebouwd op 4 pijlers:

*de VRT heeft een onderscheidende rol: ze maakt ook programma’s die de private omroepen niet aanbieden.

*de producten van de VRT zijn niet alleen op tv te zien maar ook op digitale kanalen.

*de VRT werkt ook samen met externe programmamakers. Ik heb er bijvoorbeeld op aangedrongen dat ook freelance audiomakers (podcasts) de kans krijgen om hun creaties te laten horen op één van de VRT-netten.

En een belangrijk punt:

*de VRT is transparant, ook over de samenstelling en de loonkosten van het personeelskader.

Hopelijk vinden we onze aanbevelingen binnenkort terug in de nieuwe BHO.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is