Antwerpse straatnamen: mijn voorstellen

Door Manuela Van Werde op 7 december 2017, over deze onderwerpen: Antwerpen, Bart De Wever, Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Rubenshuis, Stad Antwerpen

Ik ben uiteraard helemaal gewonnen voor het idee om in Antwerpen voortaan meer straatnamen toe te wijzen aan vrouwen. Van alle straten in de stad  staat slechts 7% op naam van een vrouw. Dat moet beter. Ik merk trouwens op dat twee straten genoemd werden naar dames die als enige verdienste hadden dat ze ooit getrouwd waren met P.P. Rubens. ‘Zo kan ik het ook’, zegt de Antwerpenaar dan.

De stad publiceerde alvast een lijst met een 60-tal dames die in aanmerking komen om een straat op hun naam te krijgen. Een mooie lijst, maar ik wil die toch aanvullen met twee namen die ik mis.


Clara Peeters (Antwerpen 1594 – 1658): 1 van de weinige vrouwelijke kunstschilders van haar tijd, pionier op het vlak van stillevens, en de eerste vrouw die in het Prado in Madrid een solotentoonstelling kreeg. Wie in 2016 de tentoonstelling ‘Aan Tafel’ in het Rockoxhuis  bezocht, weet dat haar werk absolute wereldtop is.

En:

Maria Matthijssens (Antwerpen 1861 – 1916), de populairste vrouwelijke componiste van het einde van de 19de eeuw. Ze componeerde vooral volkse liederen, ‘Schoentje lap!’  destijds zo populair dat zelfs de beiaard van de kathedraal het elk uur liet klinken. Ook ‘Omdat ik Vlaming ben’ vloeide uit Maria’s pen.

De Clara Peetersstraat en het Maria Matthijssensplein, zou dat niet mooi zijn?

PS: En nu we toch over inspirerende Antwerpse vrouwen bezig zijn…  Wiske (eiland Amoras, 1945 - …) neemt in veel van de avonturen die ze met Suske beleeft de hoofdrol voor haar rekening, laat zich als meisje nooit de kaas van tussen het brood halen. Bovendien komt ze al decennia op tegen onrecht en neemt ze het op voor dieren in nood. Als er 1 plek is waar zij zich thuis voelt, dan is het wel op straat, tussen de andere Wiskes in onze stad. De kans zit er dan wel in dat die Wiskestraat in de volksmond zal verbasteren tot Whiskeystraat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is