U bent hier
Audiodescriptie helpt écht

Audiodescriptie (AD) is een techniek waarbij een commentaarstem beschrijft wat er op het scherm of live te zien is. Dat is met name belangrijk voor mensen die op 1 of andere manier problemen hebben om het audiovisuele aanbod te volgen: blinden en slechtzienden, gehoorgestoorden, bejaarden, mensen met de ziekte van Alzheimer of met concentratieproblemen. Op de keper beschouwd, kan audiodescriptie zelfs nuttig zijn voor tweedetaalverwervers. Het potentiële doelpubliek in Vlaanderen tikt al gauw aan op enkele honderdduizenden mensen.
Voor TV en film is de technologie bij ons al ingeburgerd, maar in principe kan AD ook toegepast worden in musea, in het theater, bij dansvoorstellingen en in de opera. In de Antwerpse opera was er trouwens dit jaar een primeur. Twee studenten toegepaste taalkunde van de Universiteit Antwerpen pasten audiodescriptie toe tijdens de opvoering van ‘Agrippina’ van Händel. Een 50-tal mensen genoot toen voor het eerst van een operavoorstelling. Ik vind dat niet weinig.
In de commissie Cultuur vroeg ik de minister naar zijn strategie wat betreft AD. Net zoals ik vindt minister Gatz een brede participatie aan cultuur immers belangrijk.
Mijn vragen, en het uitgebreide antwoord van de minister vind je op deze pagina.