Blokken in erfgoed

Door Manuela Van Werde op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultuur, Erfgoed, Stad Antwerpen
Binnentuin Instituut Tropische Geneeskunde (foto: tuinaaleg Van Looveren)

Tijdens de hoorzitting over Herita liet de nieuwe voorzitter Hilde Daem al even in haar kaarten kijken wat haar erfgoedvisie betreft.

Zij legde sterk de nadruk op herbestemming en aangepast gebruik van erfgoed, eerder dan bezig te zijn met het allerkleinste detail zoals een ontbrekend origineel element aan het stucwerk of een authentieke cementsamenstelling.

Met andere woorden, mevrouw Daem wil erfgoed activeren, uiteraard met respect voor het erfgoed in kwestie. In die visie kan ik me helemaal terugvinden.

Een mooi voorbeeld van herbestemming / multifunctioneel gebruik / nieuwe invulling / alternatieve toepassing is het initiatief om pop up-studieplekken aan te bieden voor studenten die op zoek zijn naar een rustige omgeving. In het Sterckshof in Deurne, waar ik op de Dag van de Ondernemer op bezoek was, is er zo’n plek.

Op de site van Study360  staan een aantal Antwerpse ‘blokplekken’ netjes opgelijst. Het zijn stuk voor stuk inspirerende plekken om je terug te trekken, allemaal omgevingen met erfgoedwaarde.

In mijn jeugd bestond die mogelijkheid nog niet, maar ik vermoed dat mijn voorkeur zou uitgegaan zijn naar een ruimte in de gebouwen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (foto). Omringd  zijn door zoveel schoonheid kan alleen maar pluspunten opleveren.

En ergens heb ik de naïeve hoop dat we daarmee jonge mensen op weg zetten om zorg te dragen voor ons erfgoed.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is