U bent hier
De 'Doelse Kogge' verhuist

ATV interviewde mij over de verhuis van de 'Doelse Kogge', waardevol archeologisch maritiem erfgoed in de Antwerpse haven. De tv-opname kan je bekijken als je hier klikt, onderaan vind je het persbericht dat ik verspreidde.
PERSBERICHT
De ‘Doelse Kogge’, het schip dat in september 2000 bij de werken aan het Deurganckdok opgegraven werd, verhuist deze zomer naar een nieuwe locatie. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Manuela Van Werde (N-VA) aan Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.
Bij werken aan het Deurganckdok in Doel werden in september 2002 de resten gevonden van een ‘kogge’. Van dat scheepstype zijn in Europa slechts 20 exemplaren bekend, en wetenschappelijk onderzoek dateerde de ‘Doelse Kogge’ op het jaar 1325. Omdat het meteen duidelijk werd dat het om een belangrijke archeologische vondst ging werden maatregelen genomen inzake conservering in 33 speciaal daartoe ontworpen metalen containers. Uit onderzoek door het Waterbouwkundig Laboratorium van Borgerhout bleek dat het perfect mogelijk is het schip te reconstrueren.
Met het oog daarop is de Kogge momenteel ondergebracht in een loods op het Antwerpse Eilandje, waar het hout ontzout en met chemicaliën behandeld wordt. Deze loods wordt in september van dit jaar echter afgebroken in het kader van de werken aan de Royersluis, die in 2019 van start gaan.
Om die reden verhuist de Kogge nogmaals, een operatie die 3 maanden in beslag zal nemen en start in juni. De nieuwe locatie is gesitueerd aan de droogdokken GD028 en beslaat 2 loodsen die vanaf augustus klaar moeten zijn om de Kogge te ontvangen voor verdere behandeling en reconstructie. Het Gemeentelijk Havenbedrijf en de Stad Antwerpen stellen deze locatie ter beschikking, terwijl het Agentschap Onroerend Erfgoed de kosten voor de verhuis vergoedt (gebudgetteerd op 100.000 euro).
Manuela Van Werde toont zich verheugd over de samenwerking: ‘De Doelse Kogge is uniek archeologisch maritiem erfgoed, en verdient de beste behandeling. Het is goed dat de haven, de stad en onroerend erfgoed hiervoor de handen in elkaar slaan’.
Het Agentschap is ook verantwoordelijk voor opvolging van de conservatie van het schip, aan een jaarlijkse kost van 68.500 euro.
Manuela Van Werde: ‘Het publiek zal nog even geduld moeten oefenen. De nieuwe fase van behandeling die nu ingaat, duurt nog tot 2023, waarna reconstructie kan beginnen. Maar nu al is duidelijk dat de Doelse Kogge een trekpleister wordt voor het geplande Maritiem Museum aan het Droogdokkeneiland.’