De puntjes op de i

Door Manuela Van Werde op 26 oktober 2017, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Geert Bourgeois, Media, Publieke omroep, Radio, Sven Gatz, TV, VRT

Gisteren kwam ik in de plenaire vergadering tussen op een vraag van CD&V-collega Michel Doomst over de bescherming van dialecten. Het beeldfragment zie je onderaan deze tekst.

Als N-VA zijn wij pleitbezorgers voor het standaard Nederlands, en daar heeft ons onderwijs maar ook de VRT een belangrijke rol te spelen. 

Dit betekent niet dat dialect geen plaats heeft. Streektalen zijn immaterieel cultureel erfgoed. Het is belangrijk dat we ook dat bewaren. Dat is precies wat bv. de universiteit Gent doet met het Dialectloket, een onderzoeksproject dat de Nederlandse taalvarianten in kaart brengt. In die zin is het nieuwe cultureel erfgoeddecreet belangrijk, waarin meer perspectief gecreëerd wordt voor immaterieel erfgoed.

Taal = identiteit = gemeenschapsvorming. Het zit in ons bloed, en bloed, dat kruipt waar het niet gaan kan. Kijk naar het succes van tv-series zoals 'Bevergem' of 'Van vlees en bloed' en een film zoals 'D'Ardennen'. Afhankelijk van je afkomst heb je ondertiteling nodig om te kunnen volgen. Is dat erg? Helemaal niet.

Vorige zondag namen in de Roma de Strangers afscheid van hun publiek. 65 jaar op het podium, dat doe je alleen als je een klik  hebt met je publiek. Zij hebben de fakkel doorgegeven aan artiesten zoals Tourist Le MC (Antwerps), Van Echelpoel (Kempisch), en de Westvlamingen het Zesde Metaal en de Ertebrekers. Die laatsten zijn uit Izegem. Onze minister-president kan dus altijd voor ondertiteling zorgen.  
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is