De Theaterkathedraal

Door Manuela Van Werde op 11 december 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Onroerend erfgoed, Sven Gatz, Theater, TV, Voordrachten

Zaterdagavond ging in Gent in de herbestemde Sint Coletakerk de Theaterkathedraal open, waarin het theater- en filminstituut Stijn Brouns huist, en er ruimte voorzien is voor theater-, dans- en filmvoorstellingen en tentoonstellingen. Ik was naast de ministers Schauvliege en Gatz 1 van de sprekers.
---

Geachte minister Schauvliege, minister Gatz, beste Stijn, allerbeste theatervrienden,

Ik heb twee redenen om hier vandaag te zijn. Of drie. Ik zal beginnen met de derde: ik wilde wel eens zien hoe dat circulatieplan in Gent werkt. Ik ben er geraakt, maar ik hoop straks ook nog thuis te geraken.

De twee andere redenen hebben te maken met mijn werk in het Vlaams Parlement. Daar zetel ik in de commissie cultuur en in de commissie OE, die combinatie moet een belletje hebben doen rinkelen bij Stijn. Misschien ook het feit dat ik lang geleden professioneel theater heb gespeeld.

Stijn kwam me dus een jaar of twee geleden opzoeken om te praten over het project dat hij wilde verwezenlijken. Hij vertelde over zijn droom om de Theater- en Filmschool te verhuizen van de Sleepstraat naar een leegstaand kerkgebouw aan de Heuvelpoort in Gent. Het leek me toen een redelijk – niet:onhaalbaar -  maar een moeilijk project.


Maar, er zijn van die mensen die er voluit voor GAAN, die zich niet laten afschrikken door hindernissen of door anderen die zeggen dat het onmogelijk is. Stijn is zo iemand, hij laat zich niet temmen, hij heft zich vastgebeten in zijn droom en vandaag is het zover: de Theater- en Filmschool in deze Sint-Coletakerk is een feit.

Dat Stijn van een kerk meteen een kathedraal maakt, een Theaterkathedraal, zegt iets over zijn ambities.

Dat hij dit doet in een kerk die herbestemd wordt, maakt het voor mij dubbel interessant. Ik weet uit mijn werk in de commissie OE,  dat herbestemming van religieus erfgoed in Vlaanderen een heel actueel dossier is.

Nogal wat kerken, kapellen en kloosters staan leeg, of zijn on- of ondergebruikt. Herbestemming of zoals hier: nevenbestemming is het beste wat zo’n gebouw kan overkomen. Dat is: ALS het gebeurt in overleg met de omgeving, met de buurtbewoners en als het een meerwaarde oplevert voor de lokale gemeenschap.

Ik denk dat dit project veel heeft om op dat vlak een voorbeeldfunctie te vervullen, als je kijkt naar wat hier allemaal in de steigers staat:
- een theater- en filmschool
- een publieke ruimte voor vertoningen en voordrachten, lezingen
- ruimte voor pop up-winkels
- een buurtrestaurant
- de liturgische functie blijft !
- en er is de geplande integratie met het aanpalende zorgcentrum.

Ik wil Stijn en zijn medewerkers  dus niet alleen feliciteren met de doorstart van de Theater- en Filmschool, maar ook met het feit dat ze nieuw leven blazen in een beschermde kerk, en daarbij het nodige respect tonen voor het erfgoed.

Stijn, hartelijk gefeliciteerd met de Theaterkathedraal, ik hoop dat deze plek niet alleen een trekpleister wordt voor theater- en filmstudenten en cultuurliefhebbers, maar ook een voorbeeld van nevenbestemming.

 Toi Toi !!! 


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is