de tuin van (h)Eden

Door Manuela Van Werde op 5 mei 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed, Onroerend erfgoed, Toerisme, Werelderfgoed

Op mijn vraag bezochten de ministers Demir en Diependaele vorig weekend de prachtige Museumtuin van Gaasbeek. Ze kregen er van Marcel Vossen -oprichter van de tuin- uitleg en een demonstratie van de snoeitechnieken van het leifruit. Dat leifruit is een unicum in Europa, op geen enkele plek zijn zoveel leivormen en fruitvariëteiten samengebracht. 150 jaar geleden was de traditionele tuinbouwkunst in Vlaanderen wereldtop. Het vakmanschap van onze hoveniers en fruittelers werd overal geroemd. Jammer genoeg gaat die kennis stilaan verloren, beroemde historische moestuinen als die van Versailles en Chambord en tuinen van de National Trust gaan drastisch achteruit. Hun experten komen naar Gaasbeek om zich te herbronnen en bij te leren. Volgende maand  houdt Chambord zelfs een internationaal congres over die historische snoeitechnieken. Ook daar zal Gaasbeek gelden als dé referentietuin.

 

De erkenning die de Museumtuin krijgt in het buitenland, mag er ook in Vlaanderen komen. Het is belangrijk dat we beseffen welke rijkdom en welk uniek erfgoed we hebben in Gaasbeek. Maar om de tuin uniek en op topniveau te houden, is intensief onderhoud nodig en moeten de vakkennis en de snoeitechnieken doorgegeven worden aan de volgende generaties. Het is dringend tijd om daar werk van te maken.

Ministers Demir en Diependaele bekijken wat ze kunnen doen voor de tuin.

 

Bekijk een korte reportage over de Museumtuin op Ring Tv : https://www.ringtv.be/nieuws/bezielers-museumtuin-gaasbeek-willen-tuin-l...

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is