De zorg voor ons werelderfgoed

Door Manuela Van Werde op 17 januari 2018, over deze onderwerpen: Antwerpen, Antwerpse musea, Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Onroerend erfgoed, Religieus erfgoed, UNESCO, Werelderfgoed
Poort Begijnhof Brugge

Volgens een recent artikel van erfgoedconsulent Rudy De Graef in het tijdschrift Monumenten & Landschappen besteedt Vlaanderen niet genoeg aandacht aan de zorg voor ons werelderfgoed. Of dat zo is, wilde ik graag horen uit de mond van minister Bourgeois.  

Vlaanderen is met zijn belforten, begijnhoven, het atelier Plantin-Moretus, de volledige Brugse binnenstad, en recentere toevoegingen zoals het Huis Guiette flink vertegenwoordigd op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Enkele andere sites staan op de nominatielijst.

Op de lijst van het werelderfgoed geraken is moeilijk, erop blijven minstens een even grote uitdaging. Bij een professioneel beheer van erfgoedsites hoort een monitoringsprogramma om te voldoen aan de vereisten die aan werelderfgoed gesteld worden. Voor erkend werelderfgoed is het trouwens een verplichting geworden.

Maar volgens Rudy De Graef blijft het aspect monitoring in Vlaams erfgoedland vaak nog stiefmoederlijk behandeld: “Onze erfgoed-professionals hebben hier dus te weinig ervaring mee en er is dan ook een beperkte expertise aanwezig.”

 


Het antwoord van minister vind je onderstaand:
- tekstversie
- videobeelden van de commissie:

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is