Een goed gearrangeerd huwelijk

Door Manuela Van Werde op 18 november 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Antwerpse musea, Cultureel erfgoed, DIVA, Erfgoed, Herita, Onroerend erfgoed, Stad Antwerpen
Cafe Stark, Sterckshof, Deurne Antwerpen

Vandaag nodigde UNIZO de Vlaamse parlementsleden uit om een dagje mee te lopen in een bedrijf naar aanleiding van de 'Dag van de Ondernemer'.

Waar mijn collega's gezeten hebben, weet ik niet, maar ik had het in elk geval getroffen. Ik had UNIZO gevraagd me te koppelen aan een bedrijf dat werkt in het beleidsveld waar ik het meest mee bezig ben, en dat is onroerend erfgoed.

UNIZO (Jerry Crombez) deed een prima job, en koppelde me aan FMT. FMT doet aan leegstandsbeheer, oa voor het Sterckshof in Deurne (Rivierenhof). Tot voor twee jaar zat daar het Zilvermuseum, dat nu is ondergebracht bij DIVA

De driekoppige delegatie van FMT vertelde me dat leegstand oa door de e-commerce toeneemt, vooral in steden. Glenn Versieck (algemeen directeur FMT) nam ruim de tijd om de geschiedenis van het bedrijf te schetsen.

Nadien was het aan Glenn's collega's Jessy Raaymakers en Aline Luyten om me een rondleiding te geven door het labyrint dat het Sterckshof is. Sinds het Zilvermuseum er weg is, staat het kasteel te koop*.  In afwachting van een koper wil de eigenaar, de provincie Antwerpen, het kasteel nuttig gebruiken. En daar komt FMT bij kijken.

Alles is beter dan leegstand, want dat leidt tot verkrotting, vandalisme of kraak. En uiteraard is het zonde om een ruimte onbenut te laten, zeker een mooie ruimte op een prachtige lokatie zoals het Rivierenhof.
Het principe is eenvoudig: FMT brengt vraag en aanbod met elkaar in contact en zet leegstaande panden aan kortstondige, flexibele en financieel voordelige voorwaarden in de markt. De meeste van FMT's klanten zijn overheden en institutionele beleggers, die vaak een grote portefeuille aan vastgoed bezitten. Het gaat soms ook om onroerend erfgoed, zoals het beschermde Sterckshof in Deurne. 

Daar tegenover staan de potentiële gebruikers die Glenn Versieck omschreef als start ups, pop ups en art ups

Dat werd ook duidelijk uit de rondleiding die Jessy en Aline gaven. In plaats van een leeg Sterckshof zag ik een kasteeltje dat zoemt als een bijenkorf. Zelfs letterlijk want in de tuin stond een bijenkast en het gezellige Café Stark heeft de honing op zijn kaart staan.

Vonden er nog onderdak: de jonge modeontwerpers van O'rèn (die hun klanten kunnen ontvangen in een sprookjesachtig decor ), een musicalgezelschap, een fotostudio, een kunstenares, een tekenatelier, een werking die kinderen biologisch leert tuinieren, een architectenbureau enz. Van de vroegere infrastructuur van het Zilvermuseum maakt FMT handig gebruik om wisselende tentoonstellingen te organiseren. 

Ik was, net zoals Karl Verlinden (voorzitter UNIZO Nationaal), echt wel onder de indruk. Tegelijk besef ik dat het best mogelijk is dat ik bij mijn volgende bezoek heel andere mensen tref. Huurders komen en gaan makkelijk in het concept van leegstandsbeheer, succesvolle start ups ontgroeien de infrastructuur. En als er straks een sjeik veel geld op tafel legt en het kasteel koopt, krijgt iedereen 4 weken de tijd om elders onderdak te zoeken. Part of the deal. 

'Leegstandsbeheer' dus. Een nieuw woord waar ik me vanaf vandaag ook een beeld bij kan vormen. 

* 5 miljoen euro, mocht u interesse hebben.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is