Ererondje voor Pierre Drouot

Door Manuela Van Werde op 13 juli 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Film, Media, Mediawijsheid, TV, Vlaams Audiovisueel Fonds, Vlaamse film, VRT
Affiche 'Wasteland' van regisseur Pieter Van Hees

Vandaag stelde het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zijn jaarverslag voor in de commissie media. Ik had me goed ingelezen in dat jaarverslag, en ook de studie die Econopolis maakte over het Mediafonds (beheerd door het VAF) uitvoerig bekeken.

Zoals elk jaar kon ik echter vaststellen dat het VAF erin slaagt om de meeste van mijn vragen en die van m'n collega's te beantwoorden nog voor we de kans krijgen ze te stellen. Ik leer daar vooral uit dat het VAF heel goed proactief werkt en vooruit denkt. Het is inderdaad een zeer professioneel werkende organisatie die er, ondanks beperkte middelen, in geslaagd is de Vlaamse audiovisuele sector vleugels te geven.

Het internationale succes van de Vlaamse film is voldoende bekend, en sinds de opstart van het Mediafonds in 2011 is ook onze tv-productie over de grenzen heen potten aan het breken. 'Clan' en 'Beau Séjour' zijn twee voorbeelden van series die scoorden, met Pieter Van Hees, Jan Matthys en Hans Herbots sturen we onze regisseurs uit en onze acteurs Matthias Schoenaerts, Koen De Bouw en Veerle Baetens paraderen op rode lopers in Parijs, London en Los Angeles.

Daaruit besluiten dat het VAF-jaarverslag alleen maar een goednieuwsshow was, zou de waarheid geweld aandoen zijn. Het VAF bracht de uitdagingen in een snel veranderend medialandschap duidelijk in kaart. Die uitdagingen komen te liggen op het bord van Erwin Provoost, die januari 2018 de nieuwe intendant van het VAF wordt.

En zo werd de presentatie van het VAF-jaarverslag meteen ook een eresaluut aan de afscheidnemende Pierre Drouot, onder wiens leiding het VAF-team de afgelopen jaren zo'n mooi parcours aflegde.

Wat mij betreft verdient Pierre een ster op de zeedijk. Hallo Filmfestival Oostende?  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is