Feest in 't Stad!

Door Manuela Van Werde op 28 november 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, deSingel, Elisabethzaal Antwerpen, Orkesten, Stad Antwerpen

Er is al veel gezegd en geschreven over de opening van de Koningin Elisabethzaal. Le tout Antwerpen en bij uitbreiding ook le tout Vlaanderen tekende zaterdagavond aanwezig met als eregaste koningin Mathilde.

Na de inleiding door algemeen directeur Dries Herpoelaert en door de intendant van deFilharmonie Joost Maegerman zette dirigent Edo De Waard de Bolero van Ravel in. Daarna was het de beurt aan Hooverphonic om de veelzijdigheid van orkest en zaal aan te tonen.

Alle lof voor de muzikanten op het podium, maar het was toch in de eerste plaats het schitterende ontwerp van de zaal zelf dat de blikvanger was en natuurlijk de prachtige akoestiek. Een muzikant vertelde me dat het hele orkest laaiend enthousiast is over de klank.

deFilharmonie mag vanaf nu de zaal haar thuisbasis noemen en ik word waarschijnlijk kind aan huis.

Maar de echte winnaar is zonder twijfel Antwerpen. De Elisabethzaal is al generaties lang een begrip in de stad, en door de renovatie zal ze dat nog heel lang blijven. De locatie is natuurlijk uniek: hartje stad , naast 1 van de mooiste treinstations ter wereld en met de dierentuin als achterbuur. Dat zijn troeven die weinig concertzalen in Europa kunnen uitspelen.

Goed ook dat de stad ervoor koos om er een congrescentrum van te maken, met een complex van zalen die voor heel wat bedrijvigheid zullen zorgen. Cultuur, toerisme en economie, laat dat nu net de drie pijlers zijn waarop Antwerpen gebouwd is.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is