Forza Herita

Door Manuela Van Werde op 7 december 2016, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Herita, Onroerend erfgoed

 Gisteren vond in de commissie onroerend erfgoed een hoorzitting plaats over Herita. Bij zo’n hoorzitting nodigen de commissieleden mensen uit die in een bepaald vakgebied expertise hebben, in de veronderstelling dat een gedachtenuitwisseling tot nieuwe inzichten leidt.

Zo kwam het dat we gisteren heel wat ervaring uit het erfgoedveld over de vloer kregen. Aanleiding waren de problemen die zich de afgelopen jaren stelden bij Herita, waarover ik op deze website al eerder schreef (klik hier). Mijn collega’s en ik stemden daarover een motie, intussen goedgekeurd door het parlement.

De hoorzitting van gisteren was bedoeld om definitief een punt te zetten achter deze turbulente periode in onroerend erfgoedland, en belangrijker nog: vooruit te kijken naar een nieuwe toekomst voor Herita.

Ik maakte gisteren een heel vruchtbare gedachtenwisseling mee. Margit Bal en Hilde Daem, die voortaan Herita zullen leiden, zijn zich bewust van de uitdagingen waar ze voor staan. Ze moeten de organisatie hervormen,  vernieuwen en opnieuw op scherp stellen. Ze staan open voor andere spelers in het veld, zodat Herita opnieuw de aanjager van de sector wordt.

Kortom, al het werk dat ik de voorbije twee jaar in het dossier Herita stak – de gesprekken, de werkbezoeken, het onderzoek, het overleg met de collega’s in de commissie over de motie – is niet voor niets geweest. Dat is heel bevredigend, uitgerekend in de week dat het Vlaams Parlement zijn 45ste verjaardag viert.

Deelnemers aan de hoorzitting waren:
- Herita: Hilde Daem, voorzitter en Margit Bal, algemeen directeur
- Agentschap Onroerend Erfgoed: Sonja Vanblaere, administrateur-generaal
- FARO: Marc Jacobs, directeur
- PMV/Vlaamse Erfgoedkluis: Erwin Vrijens, business manager Vastgoed en Philip Borremans, hoofd Vastgoed
- Kempens landschap: Philippe De Backer, directeur
- Erfgoedvereniging Heemschut: Karel Loeff, directeur
- Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie: Adriaan Linters, voorzitter
- Tom Bridts, gewezen directeur van Erfgoed Vlaanderen vzw

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is