Geld voor restauratiestudie Opera Gent

Door Manuela Van Werde op 6 oktober 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Het Kunsthuis, Onroerend erfgoed, Operagebouw Antwerpen, Operagebouw Gent
Operagebouw Gent

Goed nieuws voor het operagebouw in Gent, momenteel vooral in gebruik door het Kunsthuis (opera en ballet). Eerder dit jaar stelde ik daarover reeds twee vragen aan minister Gatz. (lees hier)

Minister Gatz trekt 2 miljoen euro uit voor een voorstudie voor de restauratie van het operagebouw in Gent.

Die werken zijn niet alleen nodig voor de instandhouding en infrastructurele noden van het prachtige gebouw, maar in 1 moeite door wordt ook de zalenproblematiek in Gent meegenomen. In Gent blijkt immers een groot tekort te zijn aan zalen; de vraag is groter dan het aanbod.

Onderzocht zal worden of het pand een multifunctionele invulling kan krijgen die ook andere podiumkunstenaars in de stad bedient. De minister spreekt van een 'receptief podiumkunstenhuis'. Een efficiëntie-oefening dus, en daar kan niemand op tegen zijn. Belangrijk lijkt mij ook snel duidelijkheid te scheppen over de rol die dan weggelegd is voor het Kunsthuis. Met podia in Antwerpen en Gent en depots in Zele en Nederland moet ook bij opera en ballet gezocht worden naar beter gebruik van de beschikbare middelen.

De eerste fase van de studie moet in het najaar 2017 of begin 2018 klaar zijn, het hele plaatje moet rond zijn tegen december '18.

Bij een bezoek eerder dit jaar aan de Gentse opera was ik vooral onder de indruk van de 90 meter lange salons aan de straatzijde. Die salons een publieksfunctie geven, moet een droomopdracht zijn voor elke architect.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is