Gesprekken over erfgoedloterij lopen uit op een sisser

Door Manuela Van Werde op 16 juni 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed, Herita, Onroerend erfgoed

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kondigde in 2019 aan dat hij de mogelijkheden wilde onderzoeken om een erfgoedloterij te organiseren. Hij startte hiervoor gesprekken op met de Nationale Loterij. Door de talrijke randvoorwaarden die de Nationale Loterij stelde, werd de stekker uit het project getrokken. Vlaams Volksvertegenwoordiger Manuela Van Werde (N-VA) reageert ontgoocheld.

De erfgoedloterij past in de ambitie om meer privékapitaal aan te trekken voor de erfgoedzorg. Met de opbrengsten ervan zouden een aantal sites versneld gerestaureerd worden. Dat zo’n loterij succesvol kan zijn bewijzen voorbeelden in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Vlaanderen komt de loterij er uiteindelijk toch niet. Op vraag van Manuela Van Werde lichtte de minister de kwestie toe in de commissievergadering van het Vlaams parlement.

Manuela Van Werde: “Ik deel de ontgoocheling van de minister. Het was een mooie kans geweest om privékapitaal voor de erfgoedzorg aan te trekken, maar wat mij betreft had het vooral een project kunnen zijn om ons onroerend erfgoed nog eens positief in de kijker te zetten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is