Herita @ work

Door Manuela Van Werde op 21 november 2018, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Herita, Onroerend erfgoed, Toerisme
Kasteel van Beauvoorde, Veurne (foto: Agentschap Onroerend Erfgoed)

De vzw Herita is een belangrijke speler in het erfgoedveld. Herita moet een inspiratiebron en brug zijn voor iedereen die in Vlaanderen met erfgoed bezig is, van professionals over vrijwilligers tot verenigingen, eigenaars en beheerders. Zelf heeft de vzw ook een aantal sites in beheer, en daarover stelde ik recent nog een vraag aan minister Bourgeois.

Op 5 november 2018 diende Herita bij het agentschap Onroerend Erfgoed twee aanvragen in voor een meerjarenpremieovereenkomst: een voor het Kasteel van Horst in Holsbeek en een voor twee van hun sites m.n. het Kasteel Beauvoorde in Veurne en Fort Napoleon in Oostende. Daarnaast overweegt Herita om bijkomende aanvragen in te dienen voor de Abdijsite Herkenrode in Hasselt, de Tramsite Schepdaal in Dilbeek, De Wolsack en het Paleis op de Meir in Antwerpen.

Herita garandeert op de sites Kasteel van Horst, Fort Napoleon en Kasteel Beauvoorde een openstelling volgens de criteria van open erfgoed. De voorbije maanden diende Herita voor elk van deze sites zowel een beheersplan als een nota open erfgoed in bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Het beheersplan omschrijft hoe de restauratie en het duurzaam beheer een positieve impact hebben op de openstelling en integrale toegankelijkheid van de betrokken sites. Alles is er om de Herita-sites te ontwikkelen tot monumenten met een stabiele openstelling voor een breed publiek.

Voor Kasteel Beauvoorde verzorgt Herita bewust zelf de openstelling. Voor de overige sites organiseren externe partijen de openstelling: het Horstgenootschap in Kasteel van Horst en Toerisme Oostende in Fort Napoleon.

Daarnaast bouwt Herita verder aan een kennisplatform voor structurele samenwerking en versterking tussen professionelen, vrijwilligers en organisaties. Herita zal op regelmatige basis bijkomende belevingsactiviteiten organiseren, zoals een erfgoedlezing in het kasteel van Horst of een netwerkdrink op het dak van Fort Napoleon. Herita werkt hiervoor samen met lokale organisaties zoals heemkundige kringen, museale verenigingen of (afdelingen van) Natuurpunt.

Lid worden van Herita doe je hier.


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is