Het Amerikaans Theater 2.0

Door Manuela Van Werde op 19 januari 2018, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Media, Publieke omroep, Radio, Sven Gatz, TV, VRT

Het Amerikaans Theater in Brussel is een iconisch gebouw waar veel Vlamingen mooie herinneringen aan hebben. Dat heeft alles te maken met de legendarische tv-shows die de VRT vanuit het complex uitzond. Jammer genoeg staat het 'A.T.' al jaren leeg, maar daar komt straks misschien verandering in. De Ancienne Belgique, de bekende concertzaal in het Brusselse stadscentrum, is erg geïnteresseerd in het complex om ook er activiteiten te ontwikkelen.

Gisteren kwam dat dossier aan bod in de commissie Cultuur, naar aanleiding van een vraag om uitleg van collega Joris Poschet (CD&V). De consensus tussen de commissieleden onderling en minister Gatz voor de heropstart van het A.T. is opmerkelijk groot.

Toegegeven, er zal nog veel water door de Zenne vloeien vooraleer het zover is, maar als iedereen aan hetzelfde zeel trekt, is de hoofdstad binnen enkele jaren een nieuw Vlaams cultureel baken rijker.

Mijn tussenkomst:
'Minister, dit is een dossier dat niet alleen veel van mijn collega’s hier in de commissie, en ook u, als minister en Vlaamse Brusselaar, bezighoudt. Het leeft immers ook bij de Brusselse fractie, waar ik alleen maar blij om kan zijn.

Nu, de technische vragen over de prijs van de restauratie, over de invulling, de programmatie, de duurzame toegankelijkheid, dat zijn allemaal vragen die moeten worden gesteld, maar los daarvan wil ik vooral graag onderschrijven wat u in uw beleidsbrief zegt, namelijk dat u de unieke rol van die organisatie in het Vlaamse en Brusselse kunstenlandschap bevestigt. Het is goed dat de AB zich ontfermt over die unieke, iconische locatie die het Amerikaans Theater is. In diezelfde beleidsbrief schrijft u ook wat u net zelf al aanhaalde, dat het een interessante locatie is, die de AB de mogelijkheid zou geven om een meer gevarieerde programmering aan te bieden. Ik hoop dus voor alle betrokken partijen dat ze de opportuniteiten zien die zich hier stellen. Ik zie een nieuw baken voor de Vlaamse cultuur in Brussel, een toegevoegde waarde voor de hoofdstad.

Men zegt: beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Wel, ik hoop dat die ene vogel ook een heel hoge vlucht neemt. Ik ben heel benieuwd naar het antwoord op de vraag van collega Poschet, maar ook naar het vervolg van het hele verhaal.'

Het volledige verslag van de commissievergadering lees je hier, en kan je onderstaand in beeld bekijken.


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is