Het Koekoekspad 21, Linkebeek

Door Manuela Van Werde op 19 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Cultuur, De Buren, Erfgoed, Herita, Onroerend erfgoed

Moest ik niet zo gehecht zijn aan Antwerpen, ik zou een bod durven uitbrengen op het huis aan het Koekoekspad 21 in Linkebeek. Het is een sfeervolle villa met een ruime tuin erbij, en het is wat je zou noemen een 'schrijversnestje'. En het huis heeft een meerwaarde, ook voor mij.

Het gaat om de voormalige woning van Herman Teirlinck, schrijver en dichter, en na de 2de Wereldoorlog mede-oprichter van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. In die jaren startte hij ook de Studio van het Nationaal Toneel in Antwerpen op, later herdoopt tot de Studio Herman Teirlinck, en daar kreeg ik in de jaren '80 een theateropleiding.

Zoveel jaren later kom ik mijnheer Teirlinck opnieuw tegen. Ik als parlementslid, hij in de vorm van waardevol onroerend erfgoed.

Omdat we met de Villa Féron (van de hand van Horta) een precedent in de Vlaamse Rand rond Brussel hebben waarbij een waardevol pand door verkoop een onzekere toekomst tegemoet gaat, informeerde ik of er soortgelijke problemen te verwachten zijn rond de villa van Teirlinck.

Vandaag ontving ik daarover goed nieuws. De administratie is bezig met een herinventarisatie van het meest waardevolle erfgoed in de Vlaamse Rand. Ook de woning van Herman Teirlinck zal hierbij in overweging genomen worden voor bescherming. De afronding van de inventaris is gepland voor 2019, de eerst beschermingen zullen in 2018 uitgewerkt worden.

Voor de geïnteresseerden: het pand staat te koop voor 495.000 euro, en het zoekertje is hier terug te vinden de site van Immoweb.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is