Historische liften: tweede verdieping

Door Manuela Van Werde op 23 januari 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultureel erfgoed, Erfgoed, Onroerend erfgoed
Historische lift

Tweede verdieping, omdat ik me tijdens de vorige legislatuur al een eerste keer heb verdiept in de materie van de historische liften. Vorige week stelde ik dus voor de tweede maal een vraag over het onderwerp, deze keer aan minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele.

Wat is het probleem ? Alle liften van vóór 1958 moeten tegen 31 december 2022 aangepast zijn aan nieuwe veiligheidsnormen. Ook de prachtige, antieke, houten exemplaren met harmonicadeuren. Alleen: de opgelegde veiligheidsnormen kunnen niet toegepast worden op historische liften ‘zonder te raken aan de erfgoedwaarden van de lift’. In mensentaal: veel onderdelen van zo’n oude lift zouden sneuvelen en de charme zou helemaal weg zijn. Ofwel wordt de lift dus onherkenbaar verminkt, ofwel staat ze voorgoed stil, ofwel wordt ze afgebroken en vervangen door een modern exemplaar. In het laatste geval wordt de eigenaar (worden de eigenaars) opgezadeld met gigantische kosten.

Geen klein probleem, in Antwerpen alléén zijn er naar schatting méér dan 600 historische liften, het merendeel vind je in appartementsgebouwen. In het Brussels gewest zet de eigenaarsorganisatie ‘Save our elevators’ zich in voor het behoud van de historische liften, ze heeft al gehoor gekregen bij minister Pascal Smet.

De wet voorziet in een uitzondering voor historische liften. Er bestaat namelijk een alternatieve methode om oude liften te keuren maar om onduidelijke redenen wordt die niet toegepast.Om de kwestie helemaal ingewikkeld te maken: erfgoed is Vlaamse materie maar het federale niveau gaat over veiligheid. De deadline voor de aanpassing is al een aantal keren uitgesteld maar de tijd begint nu echt te dringen.

Minister Diependaele heeft naar aanleiding van mijn vraag al contact opgenomen met het kabinet van federaal minister van economie Muylle. Beide ministers zijn zich bewust van de ernst en de omvang van het probleem en willen samen naar een oplossing zoeken. Helemaal prettig is dat mijn vraag grote bijval kreeg in de commissie, alle partijen sloten zich aan.

We zijn dus op weg naar de derde verdieping !

 

Photo by vmiramontes

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is