KMSKA 2.0

Door Manuela Van Werde op 13 december 2018, over deze onderwerpen: Antwerpen, Antwerpse musea, Cultuur, Erfgoed, Geert Bourgeois, Internationaal cultuurbeleid, KMSKA, Stad Antwerpen, Sven Gatz, Toerisme

De laatste dagen is er veel te doen rond het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), het grootste museum van Vlaanderen. Sinds 2011 staat het gebouw in de stellingen voor een uitgebreide renovatie en verbouwing, werken die u hier op de voet kan volgen.

Wellicht had minister Gatz gehoopt dat hij tijdens deze legislatuur nog het lintje voor het KMSKA 2.0 had kunnen doorknippen, maar dat is hem niet gegund. Het project werd bij aanbesteding in 2008 onderschat, zowel in budgettering als in werkvolume. Het museum zal niet zoals gepland in 2018 maar wellicht pas in 2022 heropenen, en geen 44 miljoen euro maar +/- 90 miljoen euro kosten.

De gedachtenwisseling over KMSKA in de commissie cultuur deze week was verhelderend, en ook een beetje louterend. Er werd geen steen geworpen naar wie dan ook, niet naar de vorige of huidige minister van cultuur, niet naar de vorige of huidige museumdirectie, noch naar het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FOCI). Wel kwamen de commissieleden tot het besluit dat de Vlaamse overheid beter uitgerust moet zijn om bouwprojecten van deze grootte op te leveren volgens afspraak. ‘Leren uit de fouten’, klonk het eensgezind.

De N-VA wil in ieder geval dat in de volgende legislatuur voldoende middelen vrijgemaakt worden voor de snelle en kwaliteitsvolle afwerking van het KMSKA.

Nog een kanttekening: hopelijk werpt de politiek van het museum om een actief uitleenbeleid te voeren, vruchten af. Meer dan 1700 objecten uit de KMSKA-collectie werden de afgelopen jaren in binnen- en buitenland tentoongesteld. Petje af daarvoor.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is