Coup de théatre !

Door Manuela Van Werde op 24 juni 2022, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultuur, Theater

Voor onze kunstenaars en kunstenorganisaties kan het nagelbijten stoppen. De werkingssubsidies in het kader van het Kunstendecreet zijn uitgedeeld, het resultaat is gekend.

Minister van cultuur Jan Jambon heeft besloten om àlle positief beoordeelde organisaties te honoreren. Daarbovenop krijgen ook negen organisaties die negatief beoordeeld werden een subsidie.

Het zijn stuk voor stuk organisaties waarvan men gelooft dat ze nog een mooie rol kunnen spelen in het kunstenveld, dankzij hun uniciteit, hun breed publieksbereik, hun internationale uitstraling of hun hefboomfunctie voor andere kunstenaars.

 

Coup de théatre: de minister voorziet 20 miljoen Euro bijkomende middelen voor deze subsidieronde.

De verzuchtingen uit de sector zijn gehoord, de vrees voor verschraling en kaasschaaf afgewend.

Het goede nieuws voor Antwerpen is dat, in tegenstelling tot wat werd gevreesd, de Roovers kunnen blijven spelen, Rataplan publiek kan blijven ontvangen en dat binnenkort de zaal van de Bourlaschouwburg zich weer kan vullen.  Het Toneelhuis krijgt zijn werkingssubsidie, als onmisbare schakel in het Vlaamse en Antwerpse kunstenlandschap. Ook het Antwerpse ‘Ensemble Terra Nova’ werd opgevist omdat het als enige in Vlaanderen inzet op ons Vlaams muziekerfgoed.

In totaal kunnen de kunstenorganisaties van de stad Antwerpen rekenen op 24.080.287,30 euro van Vlaanderen. Voor de volledige Antwerpse provincie komt het bedrag op 29.231.502,77 euro. De Vlaamse Kunstinstellingen in Antwerpen kunnen rekenen op 43.489.260 euro. 

Goed nieuws maar er blijven uitdagingen, een gezonde evaluatie van de beoordelingsprocedure dringt zich op.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is