Lange leve de Museumstichting

Door Manuela Van Werde op 9 november 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultureel erfgoed, Cultuur, DIVA, FOMU (Fotomuseum Antwerpen), Stad Antwerpen

Positief en enthousiasmerend zo zou ik de startvergadering van De Museumstichting omschrijven, gisterenavond in Antwerpen. Die stichting kwam er als gevolg van de beslissing van de Vlaamse Regering om de provinciale bevoegdheden af te bouwen. De provincies zijn begin 2018  niet meer bevoegd voor ‘persoonsgebonden materies’ zoals cultuur.

 

De stichting heeft als opdracht de drie Antwerpse provinciale musea: het DIVA (Antwerp Home of Diamonds), het Modemuseum (MOMU) en het Fotomuseum (FOMU) de mogelijkheid te geven om zo onafhankelijk mogelijk verder te werken.

 

Gedeputeerde Luk Lemmens gaf een korte inleiding over de voorgeschiedenis en de bedoeling van de stichting, Walter Rycquart (departementshoofd cultuur provAnt ) lichtte de structuur toe. En dan waren er de drie directeurs: Elviera Velghe, Kaat Debo en Jeroen Martens die kort hun visie op de toekomst van ‘hun’ museum voorstelden.

 

Ik heb het geluk om deel uit te maken van de raad van bestuur van de stichting, een raad samengesteld uit mensen die elk een heel verschillende achtergrond hebben. Maar hoe verschillend ook, we waren het er gisteravond allemaal over eens: deze stichting is geen doel op zich, ze staat ten dienste van de musea.

En zo hoort het: beleid moet zijn handen afhouden van de artistieke invulling, daar hebben we hier drie zeer bekwame, creatieve directeurs voor. Ik wens hen alle succes, Antwerpen zal er wèl bij varen !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is