Lege zaal, gevuld kanaal

Door Manuela Van Werde op 1 juni 2021, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultuur, Media, Theater, TV, VRT

Op 19 december 2020  kreeg Brussels Philharmonic vzw van de Vlaamse Regering 460.000 euro subsidie om samen met de VRT, Proximus en de Vlaamse kunstinstellingen de programmatie samen te stellen voor een nieuw, tijdelijk tv-kanaal. Podium 19 was een godsgeschenk voor de culturele sector. Na maanden van lege (Corona)-zalen, kregen de instellingen eindelijk weer de mogelijkheid om hun producties te tonen. De toestroom van projecten was enorm, er was keuze uit maar liefst 224 voorstellingen. Elke avond vanaf 21 uur kwam er een andere sector aan bod en ieder programma kreeg een eerste uitzending en een aantal heruitzendingen. Het project liep eind april af maar tot eind mei waren alle programma’s ook te zien op VRT NU.

Naar aanleiding van een vraag in het Vlaams parlement maakte minister Jambon een eerste voorzichtige evaluatie van de kijkcijfers van de eerste 13 weken: 1.178.000 mensen keken kort naar een programma, en 1,7 miljoen mensen klikten de zender aan zonder verder te blijven kijken. Volgens de eerste analyse was het publiek eerder ouder, hoger opgeleid en had het niet bepaald een voorkeur voor één bepaald genre. Wij Vlamingen zijn culturele omnivoren, zo blijkt.

De kunstinstellingen voelen aan dat Podium 19 meer in zich had dan een project van tijdelijke aard en willen bekijken of het voortgezet kan worden om hun publiekswerking te versterken. In de komende weken zullen ze samen met de studiedienst van de VRT een grondige analyse maken van de kijkcijfers en van het kijkgedrag. Die resultaten worden verwacht in de loop van deze maand. Een cruciale vraag bij dit experiment is ook: welk nieuw publiek heeft Podium 19 mogelijk aangeboord ?

Van de 460 000 Euro subsidie kregen de Antwerpse zalen 73 830 Euro steun om hun producties te tonen op Podium 19. Intussen, dat moet gezegd, bleven de cultuursubsidies van Vlaanderen doorlopen, werd het systeem van de tijdelijke werkloosheid opengesteld, waardoor de huizen konden besparen op de personeelskost tijdens hun inactiviteit. Tel daar nog de steunmaatregelen zoals de culturele activiteitenpremie bij op en het is duidelijk dat Jan Jambon de culturele sector niet in de steek heeft gelaten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is