Mijn tussenkomst in de commissie cultuur 11/01/18

Door Manuela Van Werde op 12 januari 2018, over deze onderwerpen: Cultuur, Film, Sven Gatz

Gisteren wees collega Renaat Landuyt (sp.a) minister van cultuur Sven Gatz erop dat niet alle bioscopen in Vlaanderen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

De volledige vraag lees je hier.

Mijn tussenkomst lees je onderstaand:

"Dank aan collega Landuyt om dit onder de aandacht te brengen. Ik denk dat we ons niet kunnen inbeelden hoe frustrerend dat moet geweest zijn voor mevrouw Basteyns, en bij uitbreiding voor alle rolstoelgebruikers.

Ik deed een korte search op gopress en vond nog meer getuigenissen zoals die van mevrouw Basteyns. Het is dus niet zo dat de sector niet op de hoogte is. Maar de sector en de rolstoelgebruiker zijn natuurlijk niet de enige betrokken partijen in deze, en de discussie moet natuurlijk in een groter geheel gezien worden. Nathalie Basteyns spreekt in het Belang v Limburg over ons land als ‘België is op het vlak van rolstoeltoegankelijkheid een apenland’, en wijst ook op een mentaliteitsprobleem.

Werk aan de winkel dus, voor alle betrokken partijen. En dat zijn heus niet enkel de filmsector en de rolstoelgebruikers. Ook de brandweer moet zijn inbreng hebben, de belangengroepen van mindervaliden, enz.  Op 8 mei 2014 werd het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen opgericht, een externe verzelfstandigd gezelschap dat er kwam om de toegenomen vraag naar gespecialiseerde begeleiding en advisering op het vlak van toegankelijkheid te stroomlijnen. Ik citeer van de site van Toegankelijk Vlaanderen: ‘… betrouwbare informatie over de mate van toegankelijkheid van gebouwen die vooraf geraadpleegd kan worden, is een noodzaak.’

Toegankelijk Vlaanderen biedt niet alleen een database, maar is ook een hefboom om actie te ondernemen.

Ik begrijp alleen niet waarom de minister refereert aan het Filmfonds. Het Filmfonds zoals dat nu opereert is er om filmproductie te ondersteunen. Een dynamisch vertoonbeleid is natuurlijk wel een aandachtspunt voor het VAF. Op het vlak toegankelijkheid van filmvertoningen voor blinden en slechtzienden en zeker ook voor doven en slechthorenden heeft het VAF zeker al goede initiatieven genomen – denk maar aan audiodescriptie.

Kortom: mijn pleidooi is er een voor overleg, overleg dat misschien wel de bevoegdheid van de minister van cultuur overstijgt, maar waarvan ik zeker weet dat het zijn belangstelling wegdraagt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is