U bent hier
Nekka-Nacht moet blijven

Nekka-Nacht is het belangrijkste liedjesfestival voor de Nederlandstalige muziek in Vlaanderen.
De organisatie heeft een lange traditie, ging ooit van start in 1969 onder de naam Kazuno (in 1971 werd het Nekka) en kende in de loop der jaren wat ups & downs. Met 1 constante: het was al die tijd een uitgelezen kans voor onze eigen artiesten om zich aan een breed publiek te tonen.
In 1999 werd Nekka Nekka-Nacht, en dat betekende een doorstart.
Nekka-Nacht groeide uit tot hét podium waar jonge en minder jonge artiesten elkaar vinden in een gemeenschappelijke liefde voor onze taal en onze liedjesschat. Vergeten artiesten en hun repertoire werden er afgestoft en in ere hersteld, vaak in samenwerking met jonge artiesten.
Het concept van Nekka-Nacht is ook geknipt voor het tonen van een divers Vlaanderen, waar muzikale tradities van nieuwkomers kunnen kruisbestuiven met onze tradities. Toekomstmuziek, zeg maar.
Een andere mooie wisselwerking is die tussen Vlaamse en Nederlandse artiesten.
Nekka-Nacht heeft ook belangrijke spin offs in de vorm van archivering (Kleinkunstarchief), wedstrijden, de organisatie van het festival 'Houden van... Griffelrock', van try outs voor jonge artiesten en landelijke tournees voor winnaars van de Nekka-Wedstrijd, naast initiatieven op het vlak van publieksparticipatie, en de uitgave van CD’s.
In het hele opzet van Nekka-Nacht is de VRT als mediasponsor een belangrijke steunpilaar.
Jammer is dat de VRT deze week in een communicatie aan Nekka-Nacht liet weten de samenwerking te zullen terugschroeven en niet langer mediapartner zal zijn. Motivatie: 'programmatorische en budgettaire redenen'. De kijkcijfers zouden te laag liggen in verhouding tot wat de productie kost. Promotionele ondersteuning door 1 van de radionetten zou nog wel mogelijk zijn.
Uit een reactie van Koen Huygebaert van Nekka vzw begreep ik dat dit een dikke streep door de rekening is, en dat deze beslissing Nekka-Nacht in gevaar brengt. Of er in 2017 een editie komt, zal pas deze week duidelijk worden.
Ik hoop in elk geval van wel. Het zou jammer zijn dat uitgerekend de publieke omroep, van wie de overheid verwacht dat ze de Nederlandstalige muziek ondersteunt, Nekka-Nacht in moeilijkheden brengt.
Uiteraard moet de VRT kosten en baten afwegen, kan de directie autonoom beslissingen nemen over programmatie, maar ik ben zo naïef op een creatieve oplossing te hopen. Het mag niet alles of niets zijn.
We weten allemaal wie de dupe dreigt te worden van een eventueel stopzetten van Nekka-Nacht: de artiesten.