Op stap in de districten

Door Manuela Van Werde op 19 december 2016, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Herita, Onroerend erfgoed, Religieus erfgoed, Stad Antwerpen, Toerisme, UNESCO, Werelderfgoed
Detail de 'potenblokken' van architect Renaat Braem (Kiel, Antwerpen)

De Vlaamse Gemeenschap draagt de privéwoning van Renaat Braem in de Menegemlei in Deurne over aan de stad Antwerpen. Dat is belangrijk nieuws, want Braem is 1 van de belangrijkste Vlaamse architecten van de voorbije eeuw.

Zijn bekendste (en niet door iedereen gewaardeerde) bouwwerk is de politietoren aan de Oudaan in Antwerpen. Andere bekende werken van zijn hand zijn het paviljoen in het Middelheimmuseum, de 'potenblokken' op het Kiel, de Arenawijk in Deurne en flink wat privéwoningen.

Het district Deurne is terecht trots op die architecturale erfenis, en probeert die via de website 'Schatten van Deurne' en wandelingen in samenwerking met Antwerpen Averechts in de verf te zetten.

 Wie aan erfgoed in Antwerpen denkt, denkt waarschijnlijk eerst aan de oude stad. Logisch, maar ook de districten hebben heel wat schoons te bieden. Onderaan deze pagina koos ik enkele minder bekende pareltjes uit Berchem, Berendrecht/Zandvliet, Merksem, Ekeren, Borgerhout, Wilrijk en Hoboken, en plaatste die in een foto-album. Stuk voor stuk voorbeelden van beschermd erfgoed.

Aan jullie om die ter plekke te gaan ontdekken. Liefst te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer uiteraard.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is