Over het 'Pietenpact'

Door Manuela Van Werde op 14 november 2016, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Cultuur, De Buren, Erfgoed

Dit weekend werd plots een non-issue een nieuwsitem: huis deBuren, dat de schoonheid en wijsheid der Lage Landen wil presenteren, lanceerde het ‘Pietenpact’. 

Een tsunami aan reacties volgde, vooral op de sociale media 

Zelf twitterde ik het volgende : ‘Als lid RvB@deBuren en @de_NVA voel ik mij gepasseerd door dit onverwachte #Pietenpact, respect voor ons immaterieel #Erfgoed #Sinterklaas. 

Mijn tweet was bedoeld om een aantal punten aan te halen die mij en Johan Swinnen, mijn N-VA-collega bij de rvb van deBuren, ergeren. In eerste instantie de domheid en de nutteloosheid van een Pietenpact dat, zoals intussen blijkt, stevig polariseert. Bevordert dit de schoonheid en wijsheid der Lage Landen ? Ik durf het te betwijfelen. 

Waarom was het in ‘s hemelsnaam nodig om een Nederlands probleem te importeren naar Vlaanderen? De kindervriend heeft zijn zwarte snoet toch te danken aan het roet van de schouwen waar ie zich in de nacht van 5 op 6 december doorheen moet wroeten ? Dat is altijd de uitleg geweest die we aan onze kinderen gaven. En geen kind dat zich daar (racistische) vragen bij stelde omdat kinderen WILLEN geloven in sprookjes. Racistische overwegingen komen van nuchtere volwassenen. 

Persoonlijk ben ik er zelfs van overtuigd dat er ook een praktische reden was waarom het Sinterklaasduo zich uitdoste: vermomming. Ik groeide op in een kleine gemeente, stel u voor dat ik daar ineens de buurman of een vriend van mijn ouders zou herkennen als helper van de Sint ? Waarom zou die man dan de moeite doen om ’s nachts via de schoorsteen speelgoed te brengen ? Dat zou toch volslagen belachelijk zijn, dan had ie toch evengoed op Sinterklaasdag kunnen aanbellen ? We zouden hem zeker niet aan de deur hebben laten staan met zijn cadeautjes. 

Zwarte Piet maakt deel uit van een diepgewortelde Vlaamse volkstraditie en is Vlaams immaterieel cultureel erfgoed; dat komt in alle soorten en maten en is per defintie levend en gemeenschappelijk. Evolutie? Prima ! Maar Piet wàs al geëvolueerd naar een roetveegpiet, moeten er nu zo nodig ook nog rode, gele, groene en regenboogpieten verschijnen ? Hoe leggen we dat uit aan onze kinderen ? 

Tenslotte vinden we als N-VA-leden van de rvb de wijze waarop de Buren dit pact laceerde ontgoochelend. Er is blijkbaar een jaar aan gewerkt zonder dat de rvb op de hoogte was ? Nu wordt het ons en ook Vlaanderen bij wijze van spreken door de strot geduwd. Bij elk tegenargument zal politiek correct denkend Vlaanderen ons weer met veel plezier bestempelen als racisten. 

Nochtans is wederzijds respect voor elkaars normen, waarden, cultuur ( inclusief erfgoed) primordiaal in de inclusieve samenleving waar onze partij en wijzelf voor staan. 

Ach, het is te absurd om over te debatteren. Als ik het heel scherp stel, is zo’n Pietenpact – mutatis mutandis - één van de belangrijkste oorzaken van de overwinning van Trump. 

Maar wij gaan de discussie voeren waar ze had moeten beginnen: binnenskamers bij deBuren

Tot slot nog een prachtige reactie van de (gekleurde) comédienne Lies Lefever. Op haar website schrijft ze: “Zelf heb ik nooit, niet toen ik klein was en niet nu ik groot ben, een link gezien tussen zwarte piet en rassenhaat.” Ze voegt er op het einde nog aan toe: “Alle mensen die nog een échte zwarte piet over de vloer willen, bel mij gerust. Pietenpact, mijn zwarte gat nondedju!” Lies, wat is je nummer ??? 

Manuela Van Werde 

N-VA Vlaams Parlement 

en 

Em Prof dr Johan Swinnen (VUB) 

N-VA-leden rvb deBuren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is