Over Vlaanderen Vakantieland en Culture Club

Door Manuela Van Werde op 22 november 2017, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Cultuur, Media, Onroerend erfgoed, Publieke omroep, Radio, Religieus erfgoed, Sven Gatz, Toerisme, TV, VRT
Opname Vlaanderen Vakantieland

Ik kijk er zelf een beetje van op hoe mijn opmerking in de commissie Toerisme gisteren aan het adres van minister Ben Weyts door de media opgepikt werd. Ik wees er toen op dat Vlaanderen gebaat zou zijn met een toeristisch programma op de VRT, en uiteraard vermeldde ik daarbij ‘Vlaanderen Vakantieland’.

De lacune na het afvoeren van dat programma in 2015 is nog altijd aanwezig, en uit de talrijke reacties in de pers en sociale media maak ik op dat het ook echt gemist wordt. De snelle tweet van Toerisme Vlaanderen-directeur Peter Dewilde geeft aan dat de toeristisch sector dit ook zo aanvoelt.

Mijn opmerking was in eerste instantie niet gericht aan de VRT of aan de minister voor Media, Sven Gatz. Die stelde in een reactie terecht dat het aan de VRT zélf is om het programmaschema in te vullen en hoe toerisme daarin op te nemen.

Ik wilde enkel inpikken op wat Ben Weyts zei, als minister bevoegd voor toerisme. In zijn beleidsbrief uit die de wens dat elke Vlaming ambassadeur zou zijn voor onze regio, iets waarin ik hem volledig bijtreed. Maar hoe krijg je zoiets voor mekaar?

Alles begint natuurlijk met kennis van de eigen regio, wat Vlaanderen op cultureel, gastronomisch, museaal gebied te bieden heeft, welke evenementen waar en wanneer plaatsvinden, voor wie en hoe daar te geraken. Ik weet uit eigen ervaring dat wijlen ‘Vlaanderen Vakantieland’ precies die taak had, en het wist daarmee elke week tot een miljoen kijkers te boeien, overigens ook bij onze noorderburen.

Als ik lees dat het cultuurmagazine 'Culture Club' op Canvas amper 28.000 kijkers haalt, dan vind ik dat oprecht jammer. Dat is veel te weinig voor zo'n goed gemaakt programma. Natuurlijk zeggen kijkcijfers niet alles . In het geval van 'Culture Club' moet je daar trouwens nog clics en luistercijfers aan toevoegen, want presentators Bent Van Looy en Sofie Lemaire bieden online ook flink wat inhoud, en zijn ook te beluisteren op Radio 1.

Maar toch... Zou de culturele opdracht van de VRT ook niet deels kunnen ingevuld worden met zo'n toeristisch programma? Wat mij betreft is het niet of/of, maar én/én.

 Ik trad Ben Weyts bij, Ben Weyts trad mij bij. Misschien moeten we samen een proefaflevering draaien van zo’n ‘Vlaanderen Vakantieland 2.0’?

Beelden van de commissievergadering zie je hier:


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is