Red de VRT !

Door Manuela Van Werde op 22 oktober 2020, over deze onderwerpen: Media, Publieke omroep, Radio, TV, VRT
VRT-toren

In juli schreef ik een stukje over de nieuwe CEO van de VRT. Ik vermeldde daarin dat de commissie cultuur in het Vlaams parlement een resolutie (een aanbeveling aan de minister) had opgesteld voor de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst. Zelf had ik in die resolutie laten opnemen dat er transparantie moet zijn over de verloning.

 

In de eerste maanden van dit jaar was er immers grote heisa bij de openbare omroep, er werd oa gesproken over ‘intransparantie over contracten’. De gedelegeerd bestuurder moest opstappen en kort daarna verliet ook de directeur productie en media het huis.

Naar aanleiding van die gebeurtenissen liet de Vlaamse overheid een forensische audit uitvoeren om specifiek te onderzoeken of er sprake was van fraude. Uit het auditrapport bleek dat dat wel degelijk het geval was, de pers kreeg er lucht van en de poppen en krantenkoppen gingen aan het dansen. Vorige week mocht ik in het parlement het auditrapport inkijken. Ook al waren alle namen doorstreept met zwarte stift omwille van de privacywetgeving, de feiten op zich waren schokkend.

In de commissie cultuur komt een delegatie van de VRT elk jaar verslag uitbrengen van de werking van het huis. Daar komen telkens ook de besparingen aan bod, die zouden de VRT de das kunnen omdoen. Het personeel startte zelfs de actie ‘Red de VRT’, waarmee duidelijk de N-VA als grote boosdoener wordt geviseerd. Nu ik het auditrapport heb ingekeken, durf ik stellen dat niet de huidige besparingen de VRT de das zullen omdoen. Wèl: de bedrijfscultuur, de normvervaging en de vriendjespolitiek in het huis.

Ik heb 28 jaar met veel plezier (en met een gewoon contract) voor de VRT gewerkt. In het parlement heb ik tijdens de hoorzittingen met de VRT ettelijke keren aangehaald dat er bespaard zou moeten worden op de overhead, de managers, de top. Niet op mijn ex-collega’s, mensen die op de werkvloer elke dag met veel enthousiasme keihard werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is