Schildjes zoeken vrienden

Door Manuela Van Werde op 22 november 2018, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Toerisme

Kent u ze, of kent u ze niet, de wit-gele schildjes zoals u die ziet op bovenstaande foto? Misschien vielen ze u al eens op, aangebracht op de gevel van een monument, om aan te duiden dat het om beschermd erfgoed gaat.

Die plakkaartjes werden ingevoerd in het voorjaar van 2015, en ik vond het tijd om minister Bourgeois te vragen naar een stand van zaken. Is die introductie een succes?

Uit de cijfers blijkt dat 2381 tekens aangevraagd werden. Als je weet dat bijna 18.000 erfgoedobjecten in Vlaanderen beschermd zijn, dan denk ik dat er nog werk aan de winkel is.

Met de introductie van de schildjes had de minister de bedoeling de betrokkenheid van het publiek voor erfgoedzorg te verhogen via een grotere visibiliteit. 

Om het tekentje te ontvangen, moeten erfgoedbeheerders het teken aanvragen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed en dit op hun erfgoedobject bevestigen. Daar botsen we meteen op een angeltje.  Eigenaars-beheerders, huurders of erfpachters worden verondersteld op vrijwillige basis mee te werken. Er is geen controle of het teken al niet aangebracht wordt, noch is er enig verband met toekennen van premies. Verklaart dit dat nog heel wat erfgoed het zonder herkenningsteken moet stellen?

Ik begrijp dat de sector niet zit te wachten op meer regelgeving, maar om het brede publiek te bereiken moeten we eerst de erfgoedbeheerders sensibiliseren. De visibiliteit van het teken en daarmee van het erfgoed kan altijd beter.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is