Smidt van Gelder: licht aan het eind van de tunnel?

Door Manuela Van Werde op 7 juni 2018, over deze onderwerpen: Antwerpen, Antwerpse musea, Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Geert Bourgeois, Onroerend erfgoed, Stad Antwerpen
De tuin van Museum Ridder Smidt van Gelder (Antwerpen - bron: AG Vespa)

Is de lijdensweg van het pand Smidt van Gelder aan de Belgiëlei in Antwerpen bijna achter de rug?

Deze parel uit de belle-époque staat sinds een brand in 1987 leeg, gestript van zijn museumfunctie en ontdaan van zijn collectie. Al die jaren kregen het gebouw en de prachtige tuin minimum zorgen ter instandhouding, maar naar een toekomst was het lang gissen. Daar lijkt nu verandering in te komen.

AG Vespa, de vastgoedpoot van de stad Antwerpen, wil tegen 31 augustus dit jaar de kandidaten kennen die het pand een nieuwe invulling willen geven. De voorwaarden liggen vast: een erfpacht van 50 jaar, verplichte openstelling 3 x per jaar, en respect voor de erfgoedwaarden. De krijtlijnen voor de invulling zijn ook duidelijk: het moet een combinatie van kantoorfunctie en restaurant worden.

Een erfgoedpremie van Vlaanderen ligt klaar, net als financiële steun van de stad. De totale projectkost werd berekend op 10 miljoen euro.

Uit het antwoord van minister Bourgeois op mijn schriftelijke vraag naar een stand van zaken onthield ik dat er reeds verschillende geïnteresseerde partijen het dossier opvroegen en zelfs plaatsbezoeken hebben afgelegd.

Ter plaatse een kijkje nemen deed ik ook al in mei 2017. Lees  hier  het verslag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is