TEST, TEST, 1, 2, 3...

Door Manuela Van Werde op 20 mei 2021, over deze onderwerpen: Cultuur
Theaterzaal

We zien stilaan licht aan het einde van de coronatunnel. Evenementen en cultuurvoorstellingen kunnen al beperkt doorgaan buitenshuis. Tijdens de zomer wordt er stilaan meer mogelijk voor de cultuur- en evenementensector:

vanaf 9 juni 200 mensen binnen en 400 mensen buiten
vanaf 1 juli tot 2000 personen binnen of 80% van de zaalcapaciteit en 2500 mensen buiten
vanaf 30 juli 3000 mensen binnen of volle zalen en 5000 mensen buiten.

Telkens met mondmasker en op veilige afstand. Zaalvoorstellingen zijn zittende evenementen. Uiteraard allemaal op voorwaarde dat de cijfers in gunstige zin evolueren.

Om de haalbaarheid van zaalvoorstellingen na te gaan zette het Overlegcomité eind april het licht op groen voor een aantal testevenementen. Onder meer het Toneelhuis organiseert een reeks voorstellingen om de luchtkwaliteit en de mogelijke verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Voorlopige resultaten geven aan dat er op goed geventileerde locaties geen enkel probleem is om een zaal tot de helft te vullen. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit ook geldt voor volle zalen.

Een belangrijk aandachtspunt blijft echter de opvolging na de voorstelling. Hoewel iedereen tijdens het testevent een negatieve test moest voorleggen om binnen te mogen en de vraag kreeg na vijf à zeven dagen een opvolgtest af te nemen, zien we dat niet iedereen dit doet. Dat zorgt er voor dat we minder cijfermateriaal ter beschikking hebben om definitieve conclusies te trekken. Het blijft dus van belang dat deelnemers aan testevenementen hun verantwoordelijkheid nemen, zodat de cultuur- en evenementensector zo snel mogelijk met een gerust hart kan heropenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is