U bent hier
Vlaamse fictie verdient de beste zorgen

Het werd een erg interessante ochtend in de commissie Media, waar de leden een doorlichting van het Vlaams audiovisueel beleid te zien kregen. Alle betrokken partijen waren er: de VRT, de commerciële omroepen, Telenet en Proximus, de onafhankelijke producenten van film en tv, en de mensen van het studiecentrum Econopolis.
Die laatsten hielden op vraag van minister Gatz de Vlaamse audiovisuele sector tegen het licht. De sector doet het over het algemeen goed. Ze plukt de vruchten van een beleid dat rekening houdt met grote, minder grote en kleinere spelers, met aandacht voor alle genres en publieken, de kwaliteit ligt hoog, de waardering volgt, en dat resulteert in een gezond ‘ecosysteem’ voor tv- en film in Vlaanderen. Tot zover het goede nieuws.
Econopolis wijst ook op de reuzegrote uitdagingen die aan de horizon opduiken, en die het gevolg zijn van de verschuivingen in het mediagebruik wereldwijd. De technologie verandert, en daarmee ook kijkgewoonten.
Het meest eenvoudige voorbeeld dat ik kan geven is dat steeds meer mensen uitgesteld tv kijken, de reclameblokken doorspoelen, met als gevolg dat het businessmodel van de commerciële omroepen (en adverteerders) op de helling komt te staan.
Een ander voorbeeld: het is met productie van tv en film niet anders dan met andere consumptiegoederen. Het is oneindig veel goedkoper voor een tv-zender om een Amerikaanse serie te kopen dan een Vlaamse serie te produceren. De markomstandigheden voor een klein taalgebied als het onze spelen niet in ons voordeel, ook al zijn Vlamingen verknocht aan eigen fictie.
Econopolis geeft 5 beleidsaanbevelingen aan de minister, die we de volgende weken en maanden in de commissie zonder twijfel nog verder zullen bespreken:
1. Nood aan coherent film- en tv-beleid
2. Solidariteit nodig binnen de sector (samen sterk)
3. Fictie staat of valt met het scenario
4. Schaalvergroting is nodig (internationaal denken)
5. Een performant Mediafonds
Veel werk aan de winkel dus, maar ik onthoud nu al dat alle spelers dezelfde bekommernis lijken te delen, en dat is dat de leefbaarheid van de film- en tv-wereld in Vlaanderen. Wat ‘samen sterk’ betreft, ben ik optimistisch. Aan het beleid om de spelregels op te stellen.