Vlaamse Meesters op de agenda

Bruegel

Afgelopen weekend haalde het Rubenshuis toeters en bellen boven om een werk van Titiaan te verwelkomen. 'Portret van een dame en haar dochter' wordt langdurig in bruikleen gegeven door twee Belgische verzamelaars. Die willen om begrijpelijke redenen anoniem blijven, maar ik wil ze via deze weg toch bedanken. 

Toerisme Vlaanderen bemiddelde bij de bruikleen, en dat is geen toeval.

Vlaanderen plukt met de komst van de Titiaan naar Antwerpen de eerste vrucht van het ambitieuze project  ‘Vlaamse Meesters’. Tussen 2018 en 2020 zal Vlaanderen de grootmeesters van Eyck, Bruegel en Rubens en hun tijdgenoten eren met een reeks tentoonstellingen, evenementen, publicaties en concerten. 

Wat me opvalt is dat onder het beleid van minister Weyts heel wat beleidsoverschrijdende samenwerking tot stand komt. De minister is de motor achter het initiatief 'Vlaamse Meesters', en hij zet traditionele toeristische spelers, culturele experts en de privé-sector ertoe aan om samen projecten uit te werken. Ik kan uit eigen contacten in de cultuursector bevestigen dat daar positief gereageerd wordt op de impulsen die vanuit toerisme gegeven worden.

Uit zijn beleidsbrief 2017 - 2018 onthoud ik dat de minister ook investeert in internationale samenwerking rond de 'Gouden Eeuw', en dat hij samen met het departement Onroerend Erfgoed Vlaanderen nog meer op de kaart wil zetten door bijzondere locaties te ontsluiten voor congres- en meetingtoerisme. Het Flanders Meeting & Convention Center * aan het Astridplein in Antwerpen  is daarvan een voorbeeld, en er zijn betoelagingen voor THOR Central in Genk en het ICC in Gent.

Onze troeven benutten heet dat.

* Beter bekend als de gerenoveerde Koningin Elisabethzaal

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is