Zaterdag supporter ik voor...

Door Manuela Van Werde op 27 juni 2018, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Erfgoed, Geert Bourgeois, Onroerend erfgoed, Toerisme, UNESCO, Werelderfgoed
Landloperskolonie Merksplas

Nu zaterdagmiddag vind je mij in Merksplas voor een groot scherm, nerveus nagelbijtend, hopend op een goede afloop en kwalificatie. En neen, de Rode Duivels voetballen niet op zaterdag.

Ik schuif dan aan voor de rechtstreekse uitzending van een UNESCO-vergadering die plaats vindt in Bahrein. Die vergadering moet beslissen over de erkenning van nieuw werelderfgoed. De hele week al worden de debatten daar gestreamd op het internet.

Vlaanderen diende twee dossiers in:
de WO I-sites (België/Frankrijk)
en
de Koloniën van Weldadigheid in Merksplas en Wortel ( een Vlaams-Nederlands dossier).

Volgens de laatste berichten op de site van Unesco Vlaanderen is helemaal niet zeker of beide dossiers de shortlist halen. UNESCO heeft het moeilijk om sites die gelinkt zijn aan conflicten en oorlogen te erkennen als werelderfgoed. Vreemd, want het voormalige concentratiekamp van Auschwitz heeft wèl ooit groen licht gekregen. Minister Bourgeois diende het dossier trouwens in precies omdat de ‘Groote Oorlog’-sites ook het idee van vrede uitdragen, in de zin van : dit mag nooit meer gebeuren ! Hij stuurt zijn raadgever onroerend erfgoed Sofie De Leeuw naar Bahrein om de Vlaamse zaak te behartigen. We hebben dus een correspondente ter plaatse.


Aan erfgoedbeheerder Kempens Landschap zal het ook niet liggen, want dat trekt zaterdag Bar Bahrein op in het bezoekerscentrum van de Kolonie in Merksplas (Kapelstraat 10). Laten we hopen dat er zoveel mogelijk inwoners en mensen met een hart voor erfgoed samenkomen om te duimen.

Een prachtig initiatief! Op mijn steun en aanwezigheid kunnen ze alvast rekenen.  

Maar los van de uitkomst van dat beraad in Bahrein, kan de week van Merksplas / Wortel al niet meer stuk. Minister Bourgeois kende immers een premie toe van + 2 miljoen euro aan de Koloniën, bestemd voor restauratie en herbestemming. Meer info lees je hier.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is