Nieuws

Alle nieuwsitems

Door Manuela Van Werde op 15 juni 2023, over deze onderwerpen: UNESCO, Werelderfgoed

Al een aantal jaren wordt er gewerkt aan een dossier om voor 139 monumenten en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in ons land een erkenning te krijgen als Unesco werelderfgoed. Het dossier werd al in 2017 ingediend door Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk maar in 2018 liet het …

Door Manuela Van Werde op 5 mei 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed, Onroerend erfgoed, Toerisme, Werelderfgoed

Op mijn vraag bezochten de ministers Demir en Diependaele vorig weekend de prachtige Museumtuin van Gaasbeek. Ze kregen er van Marcel Vossen -oprichter van de tuin- uitleg en een demonstratie van de snoeitechnieken van het leifruit. Dat leifruit is een unicum in Europa, op geen enkele plek zijn …

Door Manuela Van Werde op 15 september 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed, Herita, Onroerend erfgoed, Werelderfgoed

Op 9 september had ik de eer minister Matthias Diependaele te vervangen tijdens de officiële opening van de Open Monumentendagen. Dagen ja, want het was de eerste keer dat Vlaanderen en Nederland gezamenlijk de aftrap gaven. In Vlaanderen organiseert Herita het gebeuren, bij onze noorderburen is dat …

Door Manuela Van Werde op 17 juni 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed, Onroerend erfgoed, UNESCO, Werelderfgoed

Vlaanderen is een stapje dichter bij de erkenning van een nieuwe werelderfgoedsite. De kans op een erkenning van de Koloniën van Weldadigheid als werelderfgoed is toegenomen. ICOMOS, het wetenschappelijk comité van UNESCO, gaf positief advies. Drie jaar geleden deden Nederland en België samen een …

Door Manuela Van Werde op 22 mei 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen, Antwerpse musea, Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Stad Antwerpen, Toerisme, UNESCO, Werelderfgoed

De musea zijn opnieuw open, ik ga binnenkort weer es naar ons Antwerps Werelderfgoed: museum Plantijn-Moretus op de Vrijdagmarkt. Om een plaatselijke boekhandel te steunen, heb ik tijdens de lockdown een aantal boeken gekocht. Eén ervan gaat over een fenomeen, een doorzetter, een werker, een …

Door Manuela Van Werde op 6 februari 2020, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Erfgoed, Onroerend erfgoed, Toerisme, UNESCO, Werelderfgoed

Begin 19de eeuw, toen wij nog deel uitmaakten van de Nederlanden, startte een zekere Johannes van den Bosch een sociaal experiment op. Hij wilde armen uit het hele land de kans te geven om een nieuw leven te beginnen als landbouwer. Zijn ‘Maatschappij van Weldadigheid’ richtte op een paar jaar tijd …