100 !

Door Manuela Van Werde op 9 november 2022, over deze onderwerpen: Antwerpen, Onroerend erfgoed

Uitgerekend in het gebouw waar ikzelf 20 jaar woonde, kwam minister Diependaele op 31 oktober het honderdste attest uitreiken voor een lift met historische waarde.Eigenaars van historisch waardevolle liften die in het bezit zijn van een attest, krijgen uitstel voor de verplichte veiligheids- en moderniseringswerken. Tot 2027 wordt dus niet geraakt aan het uitzicht van de charmante houten lift in het gebouw aan de Elisabethlei in Antwerpen. Minister Diependaele bewonderde het ambachtelijke smeed- en houtwerk en drukte zonder aarzelen op het knopje van de bovenste verdieping.

In Vlaanderen zijn er naar schatting nog zo’n 200 liften met erfgoedwaarde. "We wachten nog op het federale niveau om te bepalen aan welke veiligheidsmaatregelen historische liften moeten voldoen, maar wij willen alvast benadrukken dat we erin geloven dat veiligheid perfect te combineren valt met erfgoedwaarde", stelde de minister.

Het zou bovendien jammer zijn dat de stielkennis van liftherstellers zou verdwijnen. "Maar als het signaal wordt gegeven dat deze liften behouden mogen blijven, kan ook het vakmanschap blijven bestaan", aldus minister Diependaele.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is