Influ-wensen

Door Manuela Van Werde op 16 mei 2023, over deze onderwerpen: Media, Mediawijsheid

Influencers op sociale media hebben een grote impact op het gedrag van hun volgers en dat brengt voor een influencer behoorlijk wat verantwoordelijkheid met zich mee. Hij krijgt vragen en reacties waar hij niet meteen een antwoord op heeft, online pestgedrag bijvoorbeeld, haatspraak of racisme. Ook extreme situaties, bijvoorbeeld een volger met zelfmoordgedachten die hem contacteert.

Omdat veel influencers hebben aangegeven dat ze dringend informatie en houvast nodig hebben in bepaalde situaties, lanceerde minister Dalle op 27 maart de website deinfluencerFAQ.be. Het is een samenwerking geworden tussen influencers, contentmakers en een aantal gespecialiseerde organisaties in Vlaanderen. Het is nu de bedoeling om de FAQ bekendheid te geven zodat zoveel mogelijk influencers daar antwoorden vinden op Frequently Asked Questions.

Op de website komen tal van thema’s aan bod maar ook allerlei tips en tricks voor contentcreators die hun werking graag willen professionaliseren. Als influencer of contentmaker moet je bijvoorbeeld op een correcte manier aangeven wat reclame is, anders word je op de vingers getikt door de VRM, de Vlaamse Regulator voor de Media. Of over fiscaliteit: hoe betaal je als influencer correct je belastingen ?

 In de commissie media gaf ik mee dat ik het een goed initatief vind van minister Dalle, maar ik had er ook bedenkingen bij: “… er staan ook dingen op, en ik moet eerlijk zeggen dat ik dat een beetje vreemd vond, die meer op voorschriften lijken dan op tips: het gebruiken van voornaamwoorden, een pagina met hoe je voedingsgewoonten beïnvloedt, de gezondheid van volgers niet in gevaar brengen, tips voor het hergebruiken van recepten, wat als volgers zich niet goed voelen? Ik vond het een beetje verwarrend, maar ik ben dan ook geen influencer. In ieder geval denk ik dat dit document moet leven. Als er nog andere initiatieven ontstaan of al ontstaan zijn, dan lijkt het me logisch dat die ook worden meegenomen. U spreekt over een vervolgtraject, u blijft mensen actief betrekken en dan komt er een evaluatie. Ja, dat lijkt me de juiste weg om op verder te gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is