Mag het ietsje méér zijn ?

Door Manuela Van Werde op 28 september 2023, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed

Afgelopen woensdag was er het debat over de Septemberverklaring. Zoals te verwachten, was de oppositie gewapend met de gewoonlijke non-argumenten en vooral de vraag naar méér, méér, méér. Wat dat laatste betreft, kan deze regering tevreden terugkijken op de inspanningen die minister-president Jan Jambon geleverd heeft om de cultuursector te ondersteunen tijdens en na Covid. En van een aantal structurele investeringen zal de sector de komende jaren zeker de vruchten plukken.

Een paar cijfers: minister Jambon maakte 200 miljoen vrij om de sector door Covid te helpen en hij investeert 195 miljoen in culturele infrastructuur. Door een nieuw kunstendecreet gaat er tot 2027 jaarlijks 20 miljoen extra naar werkingssubsidies voor meer dan 200 organisaties en de 7 erkende kunstinstellingen. En dit laatste parlementair jaar begint met een impuls van maar liefst 25 miljoen extra voor cultureel erfgoed, jaarlijks tot en met 2028.

Dus ja, het mag ietsje meer zijn voor de culturele sector. Ietsje meer: zich bewust zijn van de aanzienlijke inspanningen die de regering heeft gedaan in erg moeilijke tijden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is