Modernisme-moterniksmee ?

Door Manuela Van Werde op 13 september 2023, over deze onderwerpen: Erfgoed, Herita, Onroerend erfgoed

Een bloedhete dag, een stralende zon en een zeer enthousiast publiek, dat was Open Monumentendag 2023. Tijdens deze editie waren er heel wat modernistische gebouwen te bezichtigen, architectuur die tegenwoordig erg in de smaak valt. Vlak na OMD werd in een krantenartikel gevraagd waarom dat modernisme ondervertegenwoordigd is op de inventaris van beschermd erfgoed. De journalist schreef terecht dat, zelfs als een modernistisch gebouw erfgoedwaarde heeft, er zonder bescherming niks te beginnen is tegen een dreigende sloophamer.

Op de website van Open Monumentendag lees ik dat  ‘modernistische architectuur relatief jong is in een historische context waardoor beschermen niet altijd evident is’.

Ik kan er me iets bij voorstellen: dat een ‘nieuw’ bouwmateriaal als beton kon rotten, had niemand voorzien. Waarom isolatie ? Er was immers nog geen sprake van oliecrisissen, laat staan van de huidige energiecrisis en de klimaatproblematiek… Niet evident dus om modernistische gebouwen aan te passen aan de hedendaagse energienormen.

Naar aanleiding van het krantenartikel stel ik binnenkort een aantal vragen aan minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele. Waarom modernistische gebouwen ondervertegenwoordigd zijn op de inventaris en of er eventueel een thematische oproep komt tot bescherming van de bouwstijl.

Ik kijk uit naar de antwoorden en hoop van u hetzelfde.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is