Moge de beste projecten winnen

Door Manuela Van Werde op 21 april 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed, Onroerend erfgoed

Minister Diependaele voerde vorige jaar een nieuw premiestelsel in voor onroerend erfgoed. De eerste projecten die in aanmerking komen voor een premie zijn ondertussen geselecteerd. Ik vroeg de minister hoe hij deze allereerste ronde volgens het nieuwe systeem evalueert.

Erfgoed inschrijven op de wachtlijst voor een premie kan niet meer. In plaats daarvan wordt er sinds vorig jaar gewerkt met thematische oproepen. Die moeten de procedure versnellen en de kwaliteit van de dossiers naar boven halen. Enkel de hoogst gerangschikte projecten krijgen een premie. Een jury van experten oordeelt mee. Voor vier thema’s is de procedure nu helemaal doorlopen en weten we welke projecten verder uitgewerkt en gerealiseerd zullen worden.

De minister is tevreden over het verloop van de allereerste selectie. Vooral de inbreng van de jury met experten uit het veld is een grote meerwaarde in het proces. Hij is er van overtuigd dat deze manier van werken zal leiden tot een grotere maatschappelijke gedragenheid van de onroerenderfgoedzorg.

Het systeem is nieuw en vraagt van alle partijen wat aanpassingstijd. De projecten die nu net uit de boot vielen, zullen verder worden begeleid om hun dossier te verbeteren.

Er werd tijdens deze eerste projectoproepen voor zo'n 13 miljoen euro subsidies toegekend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is