Onroerend erfgoed roert zich

Door Manuela Van Werde op 15 september 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed, Herita, Onroerend erfgoed, Werelderfgoed
Start OMD Weert

Op 9 september had ik de eer minister Matthias Diependaele te vervangen tijdens de officiële opening van de Open Monumentendagen. Dagen ja, want het was de eerste keer dat Vlaanderen en Nederland gezamenlijk de aftrap gaven. In Vlaanderen organiseert Herita het gebeuren, bij onze noorderburen is dat Nederland Monumentenland. Voor ons was het de 33ste editie, voor Nederland de 35ste.

Het was een kleurrijk evenement, na rondleidingen in een aantal monumenten in Weert en Bocholt volgde het officiële gedeelte in de Sint-Martinuskerk in Weert. Daar hield de heer Pieter Van Vollenhoven -lid van de Nederlandse koninklijke familie en beschermheer van Nederland Monumentenland- een bevlogen speech en ‘Allez Chantez !’ kreeg iedereen aan het zingen en heupwiegen. Tot slot werd bekendgemaakt dat ‘Alle Kleuren’ van K3 was verkozen tot het beiaardlied dat in Nederland en Vlaanderen zou klinken op OMD.

Waarom we de krachten niet eerder gebundeld hebben, zou je je kunnen afvragen. De zorg voor onroerend erfgoed is bij uitstek een zaak van samenwerking en dialoog. Er liggen nog veel uitdagen te wachten in de erfgoedsector, duurzaamheid is er bijvoorbeeld één van. Samen oplossingen zoeken en kennis delen is voor beide partijen een win-winsituatie.

De erfgoedsector zelf heeft dat intussen begrepen en heeft de voorbije jaren stappen gezet om die samenwerking te versterken, over de disciplines en over de grenzen heen.                                                                                                                                                      

Een paar voorbeelden van de Nederlands-Vlaamse samenwerking:

*het grenspark Kempenbroek.

*de Wetenschappelijk-Technische groep voor Aanbevelingen over bouwrenovatie en monumentenzorg, de WTA-NL-VL.

*de samenwerking rond de Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen.

Maar laten we vooral de kers op de taart niet vergeten: de erkenning als Werelderfgoed van Wortel-Kolonie, onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland. Wat een heuglijke dag, die 26ste juli van dit jaar.

Intussen is deze OMD achter de rug en ik hoop van harte dat u ervan genoten hebt en al uitkijkt naar de volgende editie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is