Torenhoge bezwaren ?

Door Manuela Van Werde op 7 december 2022, over deze onderwerpen: Antwerpen, Cultureel erfgoed, Cultuur, Erfgoed, Stad Antwerpen

Er is opnieuw een bom ontploft in Antwerpen, zij het dan figuurlijk: de iconische Boerentoren krijgt waarschijnlijk een eigentijdse aanbouw. Meteen nadat eigenaar Fernand Huts het ontwerp van architect Libeskind bekendmaakte, doken de eerste meningen op: van lelijk, een aantasting van ons patrimonium, megalomaan, een futuristisch misbaksel tot baanbrekend en erfgoed van de toekomst. In de commissie onroerend erfgoed nuanceerde minister Diependaele de kwestie:

"We staan aan de start van een traject dat we samen moeten doorlopen en waarbij ik overtuigd ben dat oud en nieuw elkaar ultiem kunnen versterken  … De weerklank die de voorstelling van het project al kreeg in Antwerpen en daarbuiten geeft ook het belang aan van het verzekeren van een draagvlak bij alle betrokkenen. Daarom stelden we tijdens het gesprek ( met opdrachtgever en architect sic ) voor om een stuurgroep op te richten om het verdere traject te begeleiden. Deze stuurgroep laat toe de nodige expertise in te brengen, onder meer op vlak van erfgoed. Het agentschap, de stad, de opdrachtgever en de ontwerper zullen al zeker deel uitmaken van deze stuurgroep. Zoals u weet gaan de experts van het agentschap onroerend erfgoed niet over één nacht ijs. We zullen dit dossier bekijken met een open vizier. Ik begrijp dat de eerste reacties soms erg uitgesproken zijn. Ik hoop samen met de Antwerpenaren tot een mooi eindresultaat te komen."

Ook Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling De Ridder benadrukt dat er aan het huidige ontwerp nog veel kan veranderen: "Dit voorstel moet eerst nog door tal van publieke diensten beoordeeld worden. Denk daarbij aan de diensten van de stadsbouwmeester, erfgoed, ruimtelijke ordening, brandweer om er maar enkele te noemen. Het is dus nog veel te vroeg, zeker als bevoegd schepen, om hier concrete uitspraken over te doen."

Persoonlijk ben ik blij dat het ontwerp bekendgemaakt is, zo wordt de discussie gehouden vòòr de aanvang van de restauratiewerken en niet -zoals bij het Steen- pas nadien. Debat over erfgoed is iets van alle tijden, ooit wilde men de Eiffeltoren terug afbreken ...

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is