49ste plaats, Antwerpen
Kruimelpad
Zonneklare energie
De klimaatdoelstellingen die de Europese Commissie ons oplegt, zijn een immense uitdaging. Ik was verbaasd te horen dat de gebouwensector de tweede grootste sector is wat de uitstoot van broeikasgassen betreft. Minister van wonen en onroerend erfgoed Matthias Diependaele maakt van het energiezuinig maken van ons patrimonium dan ook één van de speerpunten van zijn beleid.
Het energiezuinig maken van onroerend erfgoed is nog een aparte problematiek, een historisch pand van bijvoorbeeld 300 jaar oud verduurzamen is niet evident. Om eigenaars van zo’n pand te stimuleren en te sensibiliseren heeft de minister verschillende initiatieven genomen: sinds november ’22 zijn zonnepanelen toegelaten op beschermd erfgoed. Een succes: in 2023 werden 162 aanvragen ingediend, tegenover 18 in 2021. Zelfs in de Brugse binnenstad, toch Unesco werelderfgoed, werden er 186 goedgekeurd. Er zijn natuurlijk een aantal voorwaarden, de panelen mogen bijvoorbeeld geen schade toebrengen aan de erfgoedelementen. Een andere maatregel is dat eigenaars van een beschermd monument met een slechte energiescore sinds begin dit jaar gratis een op maat gemaakt energieadvies kunnen krijgen. Op de website onroerenderfgoed.be staat dan uitleg over hoe ze met dat advies aan de slag kunnen.
Ik vroeg Minister Diependaele naar een stand van zaken, hij antwoordde dat alle initiatieven op kruissnelheid komen. Het is zonneklaar dat we stilaan op de goede weg zijn.